Onze Regisseurs


Onze visie

Bij Heijermans gaan we voor kwaliteit. Onze visie is dat onze regisseurs opgeleid of in opleiding moeten zijn op het gebied van theater. Alleen op die manier kunnen we onze spelers het maximale leereffect bieden.

Peter van Dijk : Regisseur volwassenengroep

Studeerde - na een studie fysische geografie – in Utrecht aan de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar ("toneelschool"). Hij richtte zich daar op het maken van theaterproducties. Na die opleiding gaf hij acteerlessen binnen de Kunstzinnige Vorming aan amateurs en regisseerde diverse amateurtheatergroepen.

Binnen het professionele circuit regisseerde hij met name jeudtheater-producties, o.a. bij theater Gnaffel (theater met poppen) in Zwolle en de Rozenfabriek in Deventer. Sinds geruime tijd is Peter ook mede-eigenaar van HemmenHem, een productie-en bemiddelingsbureau op het gebied van jeugdtheater. In een aantal produkties speelt hij zelf. De laatste tijd richt hij zich met name op het maken van muzikale vertellingen, want naast acteren en regisseren zingt hij ook en speelt hij accordeon. Naast het (jeugd)theater heeft hij ook een programma met Franse chansons.

Geoffrey Haynes: Regisseur Jeugd 14+ en volwassengroep

Geoffrey (1997) wist tijdens zijn middelbareschooltijd al dat het theater zijn plekje was. Toch durfde hij de stap eerst niet te zetten. Na de middelbare besloot hij de opleiding tot docent biologie te gaan volgen. Hier heeft hij zijn passie voor het onderwijs gevonden, maar die biologie.. dat was hem toch niet. Na twee jaar stopte hij en besloot auditie te gaan doen voor de opleiding Docent Theater aan ArtEZ in Zwolle. Hij werd meteen aangenomen en heeft in vier jaar tijd ontzettend veel geleerd. Zowel binnen, als buiten school: van regie tot productie en van schrijven tot spelen. Buiten zijn drukke studie om is hij aan het werk op middelbare scholen, regisseur bij Toneelvereniging Herman Heijermans en maakt, regisseert en speelt hij af en toe in voorstellingen en (korte) films. Met zijn frisse en vernieuwende blik op theater, zijn passie voor onderwijs/educatie en een flinke berg enthousiasme is hij altijd opzoek naar nieuwe uitdagingen en projecten om zich in vast te bijten. Talentontwikkeling, spelplezier en een mooie boodschap staan in zijn werk centraal. Dat probeert hij voortdurend op een andere manier te doen om zichzelf en zijn spelers te blijven uitdagen. ‘Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën en inzichten. Goede ideeën moeten gehoord en serieus genomen worden. Het contact met leerlingen en het collectief werken aan een tof eindproduct, maken mij bijna dagelijks dankbaar voor het ontzettend mooie en fijne vak waarin ik werk.’.

Yaël Korse: Regisseur Jeugd 9+

Yaël (2000) wilde vroeger het liefst kinderboekenschrijfster worden. Maar toen ze op twaalfjarige leeftijd het theater ontdekte was ze om en wist ze: ‘later als ik groot ben wil ik iets in het theater doen!’. Wat wist ze nog niet maar iets dat was zeker. Na haar middelbare school in Wijhe is ze naar Arnhem gegaan, de Artiest-Theater opleiding. Breder kan niet. Je leert maken, spelen, regisseren, bewegen, stemgebruik, productioneel, en nog meer. Perfect om uit te zoeken wat dat ‘later’ dan precies moet zijn. De combinatie van tekst (toch dat schrijven nog), beweging/lichaam en beeld trekt haar het meest aan. ‘Het is zo interdisciplinair en je kunt mensen zoveel vertellen met zo iets simpels en fragiels. Dat raakt me.’ Ook binnen het educatieve vond ze een zwakke plek: ‘Pas op mijn mbo heb ik leren houden van school, van leren. De docenten keken naar me en gaven me ruimte om te zijn. De ruimte die ik niet voelde op mijn middelbare school. Het is zo belangrijk dat kinderen ruimte krijgen om zichzelf te zijn en eigenschappen zien als iets goeds, zichzelf leren verwoorden en kunnen uiten wat ze willen, hoe ze voelen en in hun kracht staan. Ik hoop dat ik ze dat kan leren als docent’

Na haar opleiding is ze direct aan de bak gegaan. Als regisseur bij Toneelvereniging Herman Heijermans maar ook als maker van verschillende voorstellingen, in opdracht maar ook haar eigen voorstelling ‘Liever Gek’ (zie foto) die ze een jaar lang door Nederland heeft gespeeld. Daarnaast speelde ze ook nog mee in veel voorstellingen, van jeugdvoorstellingen tot grote producties met alles erop en eraan. Yaël doet alles. ‘Dat vind ik het leukst, de combinatie van alles disciplines die er zijn binnen het theater. En hopelijk kan ik die combinatie nog zo lang mogelijk maken.’.