De jeugd van Herman Heijermans noemen we JACHT. Dat staat voor Jeugd Afdeling Cultuureducatie Heijermans Toneel. Tijdens het JACHT seizoen werk je samen en leer je hoe het is om op ‘de vloer’ te staan. Je ontwikkelt op speelse wijze je fysieke bewustzijn, creativiteit en stemgebruik. Daarnaast leer je spelen op je eigen manier, fantasie gebruiken en jezelf uit te drukken; open staan naar elkaar en jezelf, oplossingen bedenken, plannen maken en ontwikkelen.

Wij vinden het belangrijk dat de sfeer in de groep goed is en dat de kinderen zich veilig voelen om alles te durven doen wat ze willen. Zo hopen we dat ze al hun droombeelden naar buiten kunnen spelen en ze zich vrij voelen om zichzelf te zijn.


Meedoen kan vanaf 9 jaar. Er zijn drie groepen die worden ingedeeld op  basis van leeftijd en ontwikkeling.


Jonge Herman (9 tot en met 12 jaar):

Dinsdag van 16:30 tot 17:30

Regie: Hasse van der Veldt

In deze groep ligt de focus op samenwerken en het leren van de ‘basiselementen’ van theater, zoals het spelen van een personage, durven op de vloer, stemgebruik, contact maken en fysiek spel. Doormiddel van creatieve spelletjes leer je heel snel wat het belangrijkste is op de vloer zonder je eigenheid kwijt te raken. Je leert samenwerken, je eigen ideeën vormgeven en zelfverzekerd op de vloer staan. Hier mag alles. Daarnaast draait het natuurlijk nog steeds om stemgebruik, spel, creativiteit, fantasie en contact maken. En uiteraard werken we toe naar een jaarlijkse voorstelling voor alle ouders, vrienden en ieder ander die wil kijken.


Herman Junior (13 tot en met 17 jaar):

Dinsdag van 18:15 tot 19:45

Regie: Juliette Tantawy

‘Onze voorstelling is pas écht gelukt als ik hem niet met andere spelers zou kunnen opvoeren. Iedereen is onmisbaar en even waardevol voor het eindresultaat.’

In deze groep is de inbreng van de spelers belangrijk. Ik neem jou en je medespelers mee in een maakproces en bouwen we samen aan een voorstelling. Op basis van verschillende bronnen en/of uitgangspunten maak en improviseer je met je medespelers verschillende scènes. Deze scènes kunnen dienen als uitgangspunt voor een voorstelling of geven je meer informatie om je personage/rol vanuit te kunnen spelen. Je doet veel zelf, want jij bent als speler immers je eigen instrument. Speel, improviseer, denk mee en vul aan. Bij Herman Junior krijg je de ruimte om de voorstelling zo te vormen als we dat zelf willen. Bovendien worden spelers van Herman Junior vaak gevraagd om mee te spelen bij andere projecten, zoals de Anton-Pieck-markt in Olst, voorstellingen van theaterstudenten en straattheateracts.


Visie op Jeugdtheater binnen de vereniging:

Sinds 2004 wil toneelvereniging Herman Heijermans dè vereniging zijn voor jeugdtheater in de gemeente Olst-Wijhe en omstreken, waar de deuren wijd open staan voor alle kinderen en jongeren vanaf 9 jaar. Wij hebben een groot aantal jeugdleden verdeeld over meerdere leeftijdscategorieën, je komt dus altijd bij leeftijdsgenoten in de groep. We hebben jeugdleden uit Olst, maar ook uit omliggende dorpen en steden als Wijhe, Raalte en Zwolle. We repeteren op dinsdag en sluiten ieder seizoen af met een spetterende voorstelling.

Als je lid wordt van onze jeugdvereniging, werk je continu samen en leer je om te durven. Je ontwikkelt op speelse wijze je coördinatie, fysiek bewustzijn en creativiteit. Door het ontwikkelen van je creativiteit word je goed in oplossingen bedenken, plannen maken en iets van alle kanten bekijken. Door je via spel in te leven en te béleven, leer je jezelf uit te drukken. Zelfontplooiing en creativiteitsontwikkeling dragen niet alleen bij aan een persoonlijke groei en zingeving, maar ook aan culturele diversiteit en sociale samenhang. Zo worden jouw vaardigheden steeds groter. Jouw fantasie, ontwikkeling en het spelplezier in de repetities staan voorop